Resepi Sambal Belacan Blogcaripasal
Gambar sekadar hiasan
kalo kt umah biase aku jerk yg wat sambal belacan..
cicah plak ngn ikan goreng..
perghh..
ni untuk 4org mkn..
Bahan2nye:
- 2 btg cili msk(yg merah baru naik rupe dia)
- 5-6 btg cili api(yg ni ijo pon xper..gabungan ijau merah lg smart)
- nak pedas lg leh tambah cili api tuh..
- smbal belacan bakar dulu jgn msk yg mentah2..ikot suke nak byk maner..jgn byk sgt nnti meleleh idong
- air limau nipis or air asam jawa pon ok..(jgn byk 1/4 dr cwn kopi)
- gula 1 sudu
- Tambah separuh biji tomato. (Nak letak sebiji pon xpe)
cara2 membuatnye:
tumbuk sume bhn2 kecuali air limau nipis tuh..last sekali baru masuk..
dah tumbuk kacau2 sebati then baru perah air limau tuh..
then hidangkan..
tadaa..
sedap22.
Comments