Resepi Sambal Belacan Blogcaripasal

Gambar sekadar hiasan

kalo kt umah biase aku jerk yg wat sambal belacan..
cicah plak ngn ikan goreng..
perghh..

ni untuk 4org mkn..

Bahan2nye:

  • 2 btg cili msk(yg merah baru naik rupe dia)
  • 5-6 btg cili api(yg ni ijo pon xper..gabungan ijau merah lg smart)
  • nak pedas lg leh tambah cili api tuh..
  • smbal belacan bakar dulu jgn msk yg mentah2..ikot suke nak byk maner..jgn byk sgt nnti meleleh idong
  • air limau nipis or air asam jawa pon ok..(jgn byk 1/4 dr cwn kopi)
  • gula 1 sudu
  • Tambah separuh biji tomato. (Nak letak sebiji pon xpe)

cara2 membuatnye:

tumbuk sume bhn2 kecuali air limau nipis tuh..last sekali baru masuk..
dah tumbuk kacau2 sebati then baru perah air limau tuh..

then hidangkan..
tadaa..
sedap22.

Comments

Popular Posts